top of page

Fri, Mar 22

|

Ruigoord

𝕆𝕊𝕋𝔸ℝ𝔸 & 𝕋𝕙𝕖 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕟𝕘𝕥𝕙 𝕥𝕠 𝕓𝕖 𝕍𝕦𝕝𝕟𝕖𝕣𝕒𝕓𝕝𝕖

Kom je op 22 maart in de balans staan om je lente intentie kracht bij te zetten?

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
𝕆𝕊𝕋𝔸ℝ𝔸 & 𝕋𝕙𝕖 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕟𝕘𝕥𝕙 𝕥𝕠 𝕓𝕖 𝕍𝕦𝕝𝕟𝕖𝕣𝕒𝕓𝕝𝕖
𝕆𝕊𝕋𝔸ℝ𝔸 & 𝕋𝕙𝕖 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕟𝕘𝕥𝕙 𝕥𝕠 𝕓𝕖 𝕍𝕦𝕝𝕟𝕖𝕣𝕒𝕓𝕝𝕖

Time & Location

Mar 22, 2024, 7:00 PM – 11:00 PM

Ruigoord, 1047 Ruigoord, Nederland

About the event

𝕆𝕊𝕋𝔸ℝ𝔸 & 𝕋𝕙𝕖 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕟𝕘𝕥𝕙 𝕥𝕠 𝕓𝕖 𝕍𝕦𝕝𝕟𝕖𝕣𝕒𝕓𝕝𝕖

De dag en nacht even lang Het is balanstijd! Evenveel licht als schaduw Tegenstelling in evenwicht Kwetsbaarheid en bescherming Openheid en vastberadenheid Hoe sta jij in de balans?

Kom je op 22 maart in de balans staan om je lente intentie kracht bij te zetten?

Tickets zijn te krijgen via  deze link

Praktisch De  ceremonie begint om 19:00 buiten op het veld naast de kerk. We wandelen  een aantal patronen en via vragen en uitwisseling met een ander kom je  tot je lente-intentie.

Vanaf  20:00 is de kerk open. In de kerk is een installatie opgebouwd op basis  van het jaarwiel dat je systemisch kan doorvoelen. Oost -  kwetsbaarheid, zuid - openheid, west - bescherming, noord -  vastberadenheid. Je wordt in stilte in een ritueel meegenomen waarin je  jou intentie in het jaarwiel kan doorvoelen. In het middelpunt van de  installatie krijg je iets waar je je intentie in kan opslaan. Daarna  volgt de tweede helft van het ritueel.

Buiten bij het vuur bakken we lente broodjes. Dit gedeelte van de ceremonie is voor iedereen toegankelijk.

Roosien  Verlaan ontwerpt performatieve rituelen. Roosien heeft in samenwerking  met Remco Wendt een balansritueel voor Ostara ontworpen. Er zal net als  bij Yule ruimte zijn om diep naar binnen te keren waarna wordt gevraagd  om actief deel te nemen en jezelf tot expressie te brengen.

Dit  ritueel zet jouw lente in beweging, zowel het licht als de schaduw. The  strength to vulnerable is een onderzoeksruimte, een aanmoediging. The strength to be vulnerable host een brave space!

Ostara  is een Godin van het Lenteseizoen. Zij symboliseert de overwinning van  het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode: Lente. Haar naam  slaat dan ook op het Oosten, de richting waar het licht, de zon vandaan  komt. Tijdens Ostara, ook wel lente-equinox genoemd, zijn dag en nacht  even lang. Na Ostara worden de dagen weer langer en de nachten weer  korter. Tijdens Ostara, verwelkomen we de terugkeer van de lente godin  van haar lange seizoenslaap. De sappen beginnen weer te stromen, de  bomen komen weer in de knop, de grond wordt weer losser, het ijs smelt  en overal ontwaakt de natuur vol geuren en kleuren en langzaam wordt  alles vervuld met levenskracht.

Dit  is de tijd voor het maken van een nieuwe start; nieuwe kleding dragen,  een nieuw kapsel, een nieuwe baan, nieuwe relaties, grote  voorjaarsschoonmaak, nieuwe leefsituaties of een nieuwe woonplaats.

Lente  is een van oorsprong Germaans woord dat ‘lengen’ betekent. Het  Germaanse lentefeest stond in verband met het lengen van de dagen, de  zon en de herleving van de natuur. De nieuwe periode van vruchtbaarheid  en overvloed brak aan. Mensen die afhankelijk waren van jacht en  landbouw hoefden niet meer zo spaarzaam met hun voorraden om te gaan en  dat mocht gevierd worden.

Nog  steeds worden door bepaalde volken/groeperingen, met name in het Oosten  van het land elk jaar op de eerste Paasdag de zogenaamde Paasvuren  ontstoken, om de terugkeer van het licht en de lente te vieren. Het was  traditie om voor geluk over het vuur te springen. Eeuwenlang heeft de  kerk geprobeerd de paasvuren en andere heidense tradities er omheen uit  te bannen.

Ostara  is het vruchtbaarheidsfeest en een zekere eigenschap van de haas heeft  hem de status van vruchtbaarheidssymbool verworven bij veel volkeren en  culturen. De haas is eigenlijk een kip van Ostara die haar eieren  constant verborg. Uit onvrede hierover veranderde Ostara haar in een  haas om ze weer te zoeken.

Deze  speurtocht komt niet alleen overeen met die van kinderen tijdens Pasen,  maar bijvoorbeeld ook met het zoeken naar het eerste kievitsei. Vroeger  stopten boeren een ei in hun akker om de oogst te zegenen. De eieren  zijn, net als de haas, in veel culturen het symbool van nieuw leven.

Het  tijdstip rond Ostara is een krachtig tijdstip om magie te bedrijven,  niet alleen vanwege het balanceren van de energie van de aarde, maar  vanwege de wijze waarop onze eigen energie de verandering van de aarde  weerspiegelt. Ook wij zijn letterlijk herboren, alsof we wakker zijn uit  een diepe winterslaap, klaar om mee te delen in al de krachtige energie  van de aarde en de uitdaging om alle dagelijkse veranderingen van de  aarde te trotseren.

De wereld is herboren en komt tot leven. De balans keert. Licht overwint duisternis.

De winter is eindelijk voorbij. Reden genoeg om te feesten!

En..Joy!!

Share this event

bottom of page